Hevosen käyttäytymissäännöt

11.10.2018

Tallissa

– Anna ihmiselle tilaa kun hän saapuu asuntoosi, hän on tulossa palvelemaan sinua
– Seiso edes suunnilleen paikoillasi kun sinua loimitetaan, ettei ihmisellä ole tunne että tarvitsee jatkuvasti varoa varpaitaan
– Älä näpsi, potki tai littaa tai joku hevoskuiskaaja tulee pätemään
– Älä sohi kavioillasi seiniin; kun kaksi kovaa kohtaa suurella voimalla, syntyy helvetin kova ääni
– Anna kengittäjän naputtaa menemään, muuten sinulla on kohta köysi huulessa, jalassa tai kaulassa ja vihaat koko maailmaa
– Et tarvitse selitystä miksi ihminen haluaa sinun siirtyvän puoli metriä oikealle. Tee vain se ja elämä on mukavaa.
– Älä pliis imppaa, kudo, pissaa käytävälle, tartu jalasta kalteriin, leuasta loimitelineeseen tai piehtaroidessa seinään.
– Älä karkaa yöllä, syö naapurin Vertin eilentullutta myslisäkkiä, jonka joku idiootti jätti käytävälle, saa ähkyä ja pähkäile kolme päivää klinikalla (1000e/yö) kuollako vai eikö kuolla ja lopulta kuole.
– Älä myöskään kakkaa juomasaaviin, ruokakuppiin, karsinan laidan yli tai pitkin seiniä, mutta pliis kakkaa joka yö.
– Jos jostain syystä pitää joka päivä tehdä joku helvetin pyhiinvaellus, tee se vaikka tarhassa päivällä eikä keskellä yötä karsinassa samalla kun kakkaat ja pissaat joka puolelle ja et anna toivon hippuakaan siitä että karsinassasi olisi kunnon patja jouluun mennessä
– Kuule. Jos olet niin onnekas suomen kansalainen, etkä esim. romanialainen, ja saat joka päivä nenän eteen kannettuna korsiaterian vähintään kolmasti, mieluiten 4h välein, niin voisitko harkita olevasi sen verran kiitollinen ihmisillesi, että ET TALLOISI NIITÄ SAATANAN HEINIÄ YMPÄRI ÄMPÄRI KARSINAA JA KUSISI JA PIEHTAROISI NIIDEN PÄÄLLÄ!? Kohta aletaan punnitsemaan hävikkiruoka ja viedään afrikan lapsille! Eiku mitä. NIIN. VIEDÄÄN SINNE MISSÄ ARVOSTETAAN. PULIUKOILLE JA KALOILLE VIEDÄÄN.
– Älä potkaise hierojaa, eläinlääkäriä, kengittäjää, tallimestaria, ihmistä. Hänellä ei ole varaa olla sairaslomalla ja lisäksi se sattuu.

Ulkona

– Sormet ruvella on joku hakannut puutolppia puolijäiseen maahan, ruuvannut ruuveja niin paljon että päässä pyörii ja narujen kanssa pelleillyt räntä- tai tavallisessa sateessa. Tai poutasäässä. Älä ihan todella viitsi rikkoa. Niin helppoa kuin se sinulle onkin, senkin lihakasa, niin älä.
– Se saavi jossa on vettä on tarkoitettu juomiseen, ei jalkakylpyyn.
– Muistatko kun oli aiemmin puhetta siitä heinien tallomisesta. Niin se.
– Tuo ah, selkääsi lämmittävä peitto maksoi 109e posteineen. Voisi kuvitella että jos halkaisee sen kahteen osaan niin saisi 218e kun myy ne. Jos olisi tyhmä.
– Jätä pyhä kakkakasa rauhaan
– Älä yritä kaivaa itseäsi Kiinaan, se on myytti
– On aika hölmöä pujottaa oma jalka kaverin riimuun kun haluatte kuitenkin jossain vaiheessa lähteä eri suuntiin
– On tieteellisesti todistettu että kavioeläimen paksusuoli ei ole optimaalinen säilytystila hiekalle eikä muille maa-aineksille
– Laitumen herbaario voi olla viheliäinen. Jos kasvi maistuu myrkyltä, se on. Älä söi.
– Jos kuitenkin söit ja nyt oireilet epämääräisillä ruttopaukamilla, hengenahdistuksella ja silmäpullistumalla, voitko opetella puhumaan ja kertoa ihmiselle mistä on kyse kiitos.
– Älä syö kaikkea kerralla kun kaviokuume on paha paha tauti. Ks. myös Vertin myslit-kohta.
– Anna ihmisen laittaa riimu jooko. Hän on nyt juossut jo vaadittavat 3,2km perässäsi. Itkien.
– Siis tiedätkö. Kunnon hevonen antaa ihmisen pukea loimi päälle vaikka onkin vapaa kuin mustangi aavikolla. Kun ei sitä riimuakaan saa kuitenkaan päähän.
– Jos ihminen on saanut sinulle riimun ja kuljettaa sinua narussa, älä kävele niin lähellä että lapasi tökkää häntä joka askeleella. Tai että kaviosi murskaavat hänen akillesjänteensä.
– Jos ihminen kuljettaa sinua narussa ja säikähdät puskissa vaanivaa gorillaa, älä hyppää ihmisen syliin. Ethän?

– Jos olet päässyt ihmisesi kanssa niin pitkälle yhteistyössänne, että olette lähdössä yhteiselle lenkille, pidä mielessä seuraavat asiat:
– Kun ihminen pukee suojia jalkoihisi, ÄLÄ LIIKU
– Kun ihminen pukee satulan tai valjaat, ÄLÄ LIIKU
– Kun ihminen pukee suitset, ÄLÄ HELVETTI LIIKU
– Kun ihminen nousee selkääsi tai valjastaa sinut kärryihin ja mitänäitänyton, Ä-L-Ä L-I-I-K-U
– Kun olette lähdössä tallin pihasta pois, LIIKU!!

Lenkillä ollessanne saatatte törmätä erilaisiin haasteisiin. Muista silloin nämä seikat:
– Kun tulee risteys vastaan ja ihminen haluaa oikealle, älä mene vasemmalle
– Kun tulee auto, pysy tien reunassa äläkä hyppää tuulilasiin tai kuolet
– Kun tulee pyöräilijä, pysy tien reunassa äläkä hyppää pyöräilijän päälle tai hän kuolee
– Jos vastaan tulee oja, puunrunko, silta, postilaatikko, lajitoveri, koira, kissa, käärme, hirvi, lastenvaunut, raskas ajoneuvo, suojatien viivat, alikulkutunneli, liikennemerkki jota et osaa tulkita, urheiluauto tai bemari jota ajaa sokea kuski, mopopoika joka on ihana ja hidastaa, irtonainen pölykapseli, eksynyt talitintti, marttojen syysretki, partiolaisten hiihtojoukkue, karannut Alepan pussi, pyöräilijä joka jostain helvetin syystä makaa, liikennevalot, irtolapsi joka RAKASTAA HEPPOJA!, zombielauma, kääretorttu tai hiidenkirnu. Tai vaikka tähdet väsyisivät killumiseen ja alkaisivat pudottautua alas yksi tai sata kerrallaan. Olisitko niin ystävällinen ja odottaisit ihmisesi toimintaohjeita ennen kuin päästät alkukantaiset vaistosi valloilleen ja ryhdyt sekoilemaan. Siis jos olet sellainen sekoileva hevonen niin ymmärrät varmaan että joudut viettämään elämäsi jossain hallin sisällä pääty-ympyrällä. Siellä pyörit päivästä ja viikosta ja vuodesta toiseen kuin karusellissa ja elämäsi jännittävimmät hetket koet kun vaihdatte suuntaa ympyräleikkaalla.

Joka paikassa, sisällä, ulkona ja niiden välissä

– Jos ihminen kuljettaa sinua narussa ja pysähtyy, älä jatka omin päin, et kuitenkaan tiedä tai saa päättää mihin olette menossa
– Kun ihminen tuo sinulle ruokaa, älä jumalauta hyökkää kuin nälkäänäkevä porsas sen ruoan kimppuun silloin kun se on vielä ihmisen omaisuutta
– Kun ihminen työntää sinua kevyesti pepusta, käännäthän sen POISPÄIN paineesta, ei sitä PÄIN
– Jos ihminen pyytää nätisti, vastaa nätisti. Jos ihminen pyytää rumasti, vastaa rumasti.
– Älä luimi ihmisille, paitsi jos tuntuu ikävältä
– Ihminen on pieni säälittävä sittisontiainen sinun voimiisi verrattuna. Ota se huomioon käsitellessäsi ihmistä.

Antakaa anteeksi toisillenne. Ei ihminen, etkä sinä, ole kaikkitietävä.

Mutta tietää hän enemmän kuin sinä.

(Tämän tekstin inspiraationa toimi nykyajan enenevissä määrin olevat huonokäytöksiset hevoset, jotka eivät ole siihen itse syypäitä. Kunnioitan hevosen tunneälyä ja voimaa. Ihmisen täytyy pystyä kertomaan hevoselle rajat niin että se ymmärtää. Hevonen ei synny tietämään mitä ihminen siltä haluaa.)

takaisin blogivalikkoon